4. – A nyitótánc

4. Nyitótánc 
 
Miért és kinek fontos a nyitótánc? 
Mi alapján és kit válasszatok tánctanárotoknak? 
Milyen típusú táncot táncoljatok? 
Ilyen és ehhez hasonló kérdések merülnek fel bennetek akkor, amikor az esküvőtök szervezése során a nyitótánc  témájára kerül a sor.
 
Ez a hagyomány Amerikából ered. Az ifjú pár eltáncolja az első közös táncát, ezzel megnyitja az est kötetlenebb, második részét és nem mellesleg ezzel megköszöni a násznépnek, hogy megtisztelték jelenlétükkel az esküvőt. 
Magyarországon, főleg vidéken, a mulatság már a vacsora előtt elkezdődik és nincsen külön nyitótánc a programban. 2006 óta azonban már nálunk is egyre több esküvőn szerepet kap az ifjú pár megkoreográfált tánca.
Arra a kérdésre, hogy szeretnétek-e nyitótáncot táncolni, nektek kell tudni a választ, hiszen ez nem kötelező. Ha mégis úgy döntötök, h szeretnétek táncolni, akkor választanotok kell a különböző stílusok közül. Táncolhattok sima egyszerű „andalgást”, vagy keringőt, rock ’n roll-t, rumbát esetleg valami vicces mixet, flash mob-ot a koszorúslányokkal, barátokkal, családdal… A paletta rendkívül széles és színes.
 
Videóról tanulni vagy tanárnál?
Videóról tanulni olcsóbb, de ebben az esetben nem lát titeket kívülről senki és nem javítja ki a hibáitokat. Persze, ha van már gyakorlatotok vagy előképzettségetek, akkor lehet ez is egy jó megoldás. Ám ilyen esetekben gyakran előfordul, hogy a hölgyek átveszik az irányítást és „vezetni” akarják a párjukat – ez nem szerencsés a tánc tanulásánál. Az urak általában lassabban tanulnak meg táncolni, főleg, ha kedvük sem nagyon van hozzá. Ez okozhat konfliktusokat. Persze lehet így is sikeretek.
Számtalan videót látunk a különböző online megosztókon. Vannak ámulatba ejtők és vannak kevésbé bonyolultak, de mi nézők nem ismerjük a látott pár táncos előképzettségét, így ezek a videók megtévesztők is lehetnek.
Egy tipp: ne a videó-megosztóknak táncoljatok, hanem a vendégeiteknek, hiszen ők ismernek titeket így látják, hogy mit hoztatok ki magatokból.
Ha úgy gondoljátok, hogy valami elegáns vagy rátok jellemző táncot választanátok, akkor érdemes tánctanárhoz fordulni. Bátran kérjetek segítséget.
 
Milyen tanárt válasszatok?
– fontos, hogy legyen táncos múltja,
– szimpatikus legyen nektek, hiszen legalább 5-10 alkalommal együtt fogtok tölteni 1-2 órát
– dönthet az ár is, de nem minden esetben jobb az olcsóbb, vagy a drágább
– a kémia és a bizalom pedig elengedhetetlen
 
A tánctanulás folyamata olyan közös program, amelyet az esküvő előtt 2-3 hónappal érdemes elkezdeni. Tartalmas kikapcsolódás és szabadidős tevékenység is egyben, hiszen arra a kis időre kiszakadtok a mindennapi mókuskerékből.
 
Hölgyeim és Uraim! Táncra fel!
 
További részletek, testvérem előadásában, itt nézhető meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .